Brašno od riže
5,50 KM
Proizvod dobiven mljevenjem rižina zrna do praškaste konzistencije. To je brasno blagog i gotovo neutralnog okusa. Istovremeno ono dobro veze, pa se koristi kao sredstvo za zgušćivanje, dobivanje dijetetske tjestenine, kao dodatak hrani za dojenčad i malu djecu, lijek za proljev, podloga praška za posipanje, baza za pudinge, podloga za posebne premikse itd. Posto ono ima malo grublju, zrnastiju, strukturu pozeljno ga je prethodno "izgladiti" prije upotrebe u tijestima. To se postize mijesanjem brasna s tekucinom koja se zahtijeva u receptu, pa se malo prokuha i ostavi da se ohladi prije dodavanja ostalih sastojaka.Ovo brasno je bez glutena i moze se koristiti u prehrani osoba alergicnih na gluten.
Tips: Hljeb od rižina brašna
Sastojci 2 svježa kvasca (80 g) 750 ml mlake vode 2 kašikice šećera 1 kg rižinog brašna 1 kašikica soli 10 g kima. Kvasac izmrviti, preliti mlakom vodom, dodati šećer i ostaviti da stoji na toplom mjestu 15-ak minuta. Umiješati polovicu brašna, promiješati, pokriti i ostaviti da se dize na toplom mjestu oko 1 sat. Potom umiješati preostalu količinu brašna, sol, kim i mijesati tijesto dok ne postane ljepljivo. Tijesto pokriveno ostaviti na toplo mjesto da se diže 1 sat. Nakon toga, vlažnim rukama oblikovati dvije štruce, staviti ih na nauljeni pleh na toplo mjestu da se još jedanput dignu. Pećoi u rerni zagrijanoj na 180°C oko 90 minuta.
Prijava
- Dostava u roku 24 sata (radnim danom)
- Kartično plaćanje (VISA, Mastercard), Virmanski, Pouzećem
Brašno od riže
5,50 KM