Minimalna narudžba 20KM
Dostava u roku 24 sata (radnim danom)
Dostava van Sarajeva 5KM
Kontakt telefon: 033/481-473
 

Proso: lijek i hrana

Proso (lat.Panicum Milliaceum) je jedna od rijetkih bezglutenskih žitarica koja obiluje vlaknima, mineralima poput kalcija, magnezija, fluora, joda, kalija, željeza, vitaminima B grupe i u manjoj mjeri vitaminima A i E.

Proso spada među tzv. alkalne namirnice, lako je probavljivo i djeluje umirujuće na želudac. Ima relativno nizak glikemijski indeks. Pošto ne sadrži gluten pogodan je za prehranu osoba koje boluju od celijakije.

Čisti organizam, regulira probavu, regenerira crijevnu floru i uravnotežuje te jača imunitet. Pospješuje rad bubrega, jača slezenu i gušteraču. Prehrana bogata prosom usporava i sprječava rast i razvoj bakterija. Posebno se preporučuje osobama koje su izložene povećanom fizičkom i psihičkom naporu te u posebnim fiziološkim stanjima – posebno trudnoći i dojenju.

Isto tako preporučuje se osobama koje uzimaju antibiotike. Kod mučnina i povraćanja pomaže supa od prosa, a kod dijareje kuhani proso (prethodno tostiran). Proso u prehrani povoljno djeluje i na zdravlje kože, kose i noktiju.

Polja označena sa * su obavezna polja.

Pročitao/-la sam Odredbe o zaštiti podataka.