Proljeće je idealno godišnje doba za detoksikaciju organizma. Kao što sunce počinje da topi sniježni pokrivač u ovom periodu, tako se i u našem tijelu počinje „otapati” zaštitni sloj koji nam je bio potreban u hladnim zimskim danima.
Teška hrana koju konzumiramo tokom zime stvara naslage na crijevima koji onemogućuju apsorpciju hranjivih tvari ako se ne očiste na vrijeme. Rezultat je proljetni umor i iscrpljenost, problemi sa sinusima, alergije, viroze i td.
Mali korisni savjeti
Ovo je najbolje doba godine za post sa sokovima koji možemo probati uvesti jednom sedmično (nar, grejp, jabuke..)
Svakodnevno jesti voće (izbjegavati slatko voće)
Povećati unos vode - ujutro je najbolje piti toplu vodu uz dodatak limuna
Unositi što više namirnica gorkog okusa poput zelenog lisnatog povrća u vidu salata i zelenih smoothija (kašastih sokova)
Korjenasto povrće poput mrkve, cvekle i čičoke pospješuju čišćenje organizma
Čaj od koprive i maslačka (list i korijen) piti jednom dnevno
Kurkuma je nezaobilazan začin koji trebamo svakodnevno uvrstiti u ishranu pored đumbira, korijandera, kumina i komorača
Jesti što više sezonskog parenog povrća, uz dodatak samoniklog bilja poput koprive, srijemuša ili lista maslačka
zjegavati crveno meso, jaja i mliječne proizode
Pšenične klice i mljevene sjemenke uklanjaju naslage na crijevima pa ih trebamo svakodnevno konzumirati
Od žitarica koristiti ječam, rižu, quinou, raž, proso, a izjegavati pšenicu i zob
Mungo grah je najbolji izbor mahunarke jer je lako svarljiv, a može se koristiti kao dodatak salatama u vidu klica
U ovom periodu najbolje je izbjegavati slatkiše i korisiti samo med kao zaslađivač